Μάθετε πως μπορείτε να γίνετε μέλος - Εδώ

E. Κουντουρά: Διπλάσια κονδύλια τουριστικής προβολής το 2017

Ο τουρισμός αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, τόνισε σήμερα στη Βουλή η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στην ομιλία της κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2017.

Ανέφερε ενδεικτά ότι πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας διπλασίασε το 2017 τα διαφημιστικά κονδύλια για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό και την ισχυροποίηση της διεθνούς της εικόνας. Διαβάστε το μέρος της ομιλίας της κυρίας Κουντουρά για τον τουρισμό...

"... Την τελευταία διετία, η κυβέρνησή μας οδήγησε τον τουρισμό στις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις, παρά τις διαδοχικές προκλήσεις και δυσκολίες. Αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα τύχης και συγκυρίας, αλλά οφείλεται στο ότι για πρώτη φορά σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε εθνική τουριστική πολιτική στην Ελλάδα. Και η πολιτική μας έχει ξεκάθαρα αποδώσει.

Το 2015 πετύχαμε ρεκόρ αφίξεων και εσόδων, σε μία χρονιά πρωτόγνωρων δυσκολιών, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με δημοψήφισμα, με πολιτικές διαπραγματεύσεις, σε συνθήκες πολιτικοοικονομικής ασφυξίας και ισχυρών πιέσεων από τους θεσμούς, με την συνεχή αναπαραγωγή της απειλής του Grexit και με διαρκή πλήγματα από το εξωτερικό στην διεθνή εικόνα της χώρας.

Αντιστρέψαμε την εικόνα με πολιτικές, επιχειρησιακές και επικοινωνιακές ενέργειες που ξεκινήσαμε άμεσα και υλοποιήσαμε με 24ωρη συνεχή δουλειά.

Αντίστοιχα το 2016, το αποτέλεσμα που φέραμε ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε μία χρονιά μεγάλων δυσκολιών στο γενικότερο τουριστικό περιβάλλον και με διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Ευρώπης.

Σταθήκαμε με εγρήγορση και σχέδιο απέναντι στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, του προσφυγικού, της τρομοκρατίας στην καρδιά της Ευρώπης και σε γειτονικές χώρες, την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, και το δημοψήφισμα για το Brexit.

Πετύχαμε νέα αύξηση των επισκεπτών κατά 1,5 περίπου εκατομμύριο έναντι του ιστορικού ρεκόρ του 2015, και συνολικές διεθνείς αφίξεις που θα αγγίξουν τα 27,5 εκατομμύρια δεδομένου ότι και η κρουαζιέρα έχει αύξηση 20%. Όσον αφορά τα πολυσυζητημένα έσοδα, περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα της χρονιάς, και εκτιμούμε με βάση τα στοιχεία που έχουμε ότι θα είναι κατά πολύ καλύτερο των προβλέψεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας των τελευταίο καιρό και όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι, οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν.

Για πρώτη φορά, σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα εθνική τουριστική πολιτική.

Για πρώτη φορά επιδιώξαμε και πετύχαμε την επιμήκυνση της περιόδου από τον Απρίλιο έως και το Νοέμβριο. Σε συνέχεια των υψηλών πληροτήτων του Ιουλίου και του Αυγούστου, οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Σε πολλές περιοχές, τα ξενοδοχεία έμειναν για πρώτη φορά ανοικτά μέχρι και τέλη Νοεμβρίου.

Κάναμε άνοιγμα σε νέες ξένες αγορές για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων και υψηλών ταξιδιωτικών δαπανών. Ανοίξαμε τη Μέση Ανατολή με μεγάλη επιτυχία, την Κίνα και τη Νότιο Κορέα. Ενισχύσαμε σημαντικά αγορές παραδοσιακές μας, όπως η Αμερική, και τη Ρωσική αγορά που πέρυσι λόγω δικών τους οικονομικών προβλημάτων αντιμετώπισαν μία μείωση στην έξοδό τους για διακοπές από τη Ρωσία. Εκτός από τις παραδοσιακές μας αγορές στην Ευρώπη, δώσαμε έμφαση στην Πολωνία, τη Ρουμανία και η Σερβία και είχαμε αυξημένες ροές επισκεπτών.

Αναδείξαμε νέους ελληνικούς προορισμούς, διεκδικήσαμε και πετύχαμε με σκληρές διαπραγματεύσεις την ενίσχυση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων από πολλούς προορισμούς σε ελληνικούς νέους και μη προορισμούς, όπως η Καλαμάτα, η Σκιάθος και το Άκτιο και η Σάμος. Σήμερα έχουν πολύ υψηλή ζήτηση και αυτή η θεαματική ανάπτυξη του εισερχόμενου τουρισμού οφείλεται στο γεγονός ότι ακολουθούμε στοχευμένες δράσεις και ενέργειες.

Υποστηρίξαμε επίσης τον θεματικό τουρισμό. Έχει γίνει πολύ δουλειά έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε περισσότερα προϊόντα για να υποστηρίξουμε καλύτερα την ανάπτυξη του τουριστικού τους προϊόντος.

Εμείς ως Υπουργείο, διαφημίζουμε, προωθούμε και προβάλλουμε την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό που προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες 365 μέρες το χρόνο.

Ο ΕΟΤ, με τους περιορισμένους πόρους που είχαμε για το 2016, ως φορέας υλοποίησης αυτής της στρατηγικής μας πέτυχε με στοχευμένες ενέργειες να ενισχύσει την προώθηση και προβολή της Ελλάδας στις αγορές του εξωτερικού, και να ισχυροποιήσει την τουριστική εικόνα της χώρας μας.

Δώσαμε προτεραιότητα στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση και την υλοποίηση νέων τουριστικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό αποτυπώνεται στην κατάθεση μέσα στο 2016 μόνο, στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου ΕΥΠΑΤΕ, 142 προτάσεων νέων επενδύσεων ξενοδοχείων και ειδικής τουριστικής υποδομής. Εξ’ αυτών, 101 προτάσεις αφορούν σχέδια νέων και υφιστάμενων ξενοδοχείων άνω των 300 κλινών στις κατηγορίες των 4 και 5 αστέρων.

Νομοθετήσαμε σειρά ρυθμίσεων για να βελτιώσουμε πάνω από όλα την καθημερινότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Λύσαμε χρονίζοντα προβλήματα, ξεπεράσαμε εμπόδια γραφειοκρατικά και δώσαμε οριστικές λύσεις σε θέματα αδειοδοτήσεων για τα τουριστικά καταλύματα, τα κάμπινγκ, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα ορειβατικά καταφύγια, τις ιαματικές εγκαταστάσεις, τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης αυτοκινήτων και πολλούς άλλους επιμέρους κλάδους.

Κινητοποιούμε πόρους άνω των 300 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, και για νέες δημόσιες τουριστικές υποδομές, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Κρατικές ενισχύσεις ύψους 210 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν μέσα από δύο πολύ μεγάλα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 που σχεδιάσαμε για να ενθαρρύνουμε υφιστάμενες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμισή τους, αλλά και την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Επεξεργαζόμαστε νέες ρυθμίσεις που θα προχωρήσουν άμεσα και θα εμπλουτίσουν τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας.

Ετοιμάζουμε το θεσμικό πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών για εγκαταστάσεις μονάδων ιαματικής θεραπείας και των κέντρων ιαματικού τουρισμού- θερμαλισμού & θαλασσοθεραπείας καθώς και το πλαίσιο των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών για τη λειτουργία παραδοσιακών ξενώνων.

Προχωράμε επίσης στον επανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό του συστήματος του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων, την κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, την ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων του Υπουργείου και του ΕΟΤ για την ενδυνάμωση των υπηρεσιών και των υποστηρικτικών δομών τους.

Προτεραιότητά μας στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι να επέλθουν οι μεγάλες αναγκαίες αλλαγές στη δημόσια τουριστική εκπαίδευση. Παραλάβαμε μία υποβαθμισμένη δημόσια τουριστική εκπαίδευση και βρήκαμε κλειστή την Σχολή Ξεναγών όπως επίσης και τον ΟΤΕΚ ως αυτόνομο Οργανισμό. Για αυτό προωθούμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η Σχολή Ξεναγών, να αναβαθμίσουμε τις σχολές ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ, καθώς και την παρεχόμενη εκπαίδευση στα 8 Δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού.

Ο τουρισμός είναι το 20% του ΑΕΠ, προσφέρει περίπου 1 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας για αυτό φροντίζουμε να κάνουμε τα πάντα στην κατεύθυνση ανάπτυξης του τουριστικού μας προϊόντος.

Στηρίξαμε τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις προστατέψαμε συμβάλλοντας δυναμικά στο νέο νόμο που έρχεται από το Υπουργείο Οικονομικών για την οικονομία του διαμοιρασμού για τις παράνομες μισθώσεις, και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες και την ποιότητά μας στον τουρισμό με υψηλή εκπαίδευση στο ανθρώπινο δυναμικό και να συνδέσουμε τους επαγγελματίες με την αγορά εργασίας.

Την τελευταία διετία βάλαμε σταθερές βάσεις ώστε να συνεχίσει ο τουρισμός μας την αναπτυξιακή του πορεία.

Ο τουρισμός είναι κυβερνητική προτεραιότητα, και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας διπλασίασε το 2017 τα διαφημιστικά κονδύλια για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό και την ισχυροποίηση της διεθνούς μας εικόνας.

Ευχαριστώ τις Περιφέρειες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα εμπορικά επιμελητήρια, τους τουριστικούς φορείς, όλον τον ιδιωτικό τομέα, που για πρώτη φορά συνεργαστήκαμε τόσο στενά και προωθούμε πλέον αποτελεσματικά τα θέματα του τουρισμού. Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους τους υπηρεσιακούς στο Υπουργείο Τουρισμού για τον αγώνα που δίνουν, και στον ΕΟΤ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος αλλά και τους συνεργάτες μου για τις καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες που δίνουμε για την ανάπτυξη του τουρισμού.Και ιδιαίτερα όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης που με στηρίζουν καθημερινά και που συμβάλλουν καθοριστικά ώστε να δίνουμε άμεσες λύσεις σε όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει ο ευαίσθητος τουρισμός.

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Ταλεμπ Ριφάι έχει επανειλημμένως σε δημόσιες τοποθετήσεις του αναφερθεί στην Ελλάδα ως παράδειγμα άξιο μελέτης ( study case) για την επιτυχημένη μας διαχείριση σε αυτές τις κρίσεις τις απίστευτες που αντιμετωπίσαμε στον τουρισμό την τελευταία διετία, και που παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε και πετύχαμε τόσο υψηλές επιδόσεις.

Η επιτυχία στον τουρισμό είναι επιτυχία όλων μας.

Έχουμε όραμα, έχουμε σχέδιο, έχουμε ήδη πετύχει σημαντικά αποτελέσματα και έχουμε τη διάθεση να πετύχουμε ακόμη υψηλότερους στόχους τα επόμενα χρόνια που έρχονται προς όφελος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και της εθνικής μας οικονομίας.

Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και μας ενώνει"...

ΠΗΓΗ: www.tornosnews.gr