Κλείνει σήμερα η παραχώρηση του Ερειμίτη

Εντός της ημέρας αναμένεται η υπογραφή των τελικών συμβάσεων από το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να ξεκινήσει να υλοποιείται η τουριστική επένδυση του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου, συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να πέσουν οι τελικές υπογραφές για την παραχώρηση του Ερειμίτη στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία NCH Capital προκειμένου να ξεκινήσει την τουριστική της επένδυση στην περιοχή.

Ήταν Ιανουάριος του 2013 όταν τότε, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε πως η αμερικανική επενδυτική εταιρεία NCH Capital, έπειτα από σχετική διαγωνιστική διαδικασία, αποκτούσε το δικαίωμα χρήσης της επιφάνειας έκτασης ακινήτου 447 στρεμμάτων στην περιοχή Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, προκειμένου να υλοποιήσει μια σύνθετη τουριστική ανάπτυξη.

Από τότε μέχρι σήμερα, η επένδυση που αποτέλεσε αντικείμενο έντονης πολεμικής και αντιδράσεων, ακόμη και από την τοπική αυτοδιοίκηση, βρέθηκε κοντά στην... ερήμωση, ωστόσο οι προσπάθειες που κατέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ και η επιμονή των επενδυτών απέτρεψαν το ναυάγιο.

erimitis kerkyra 2

Έπειτα από την επίλυση σειράς νομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων, για τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ λειτούργησε καταλυτικά, μια από τις πρώτες αξιοποιήσεις κρατικής ακίνητης περιουσίας οδεύει προς ολοκλήρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της NCH Capital αναμένεται, εκτός απροόπτου, να υπογράψουν εντός της ημέρας με τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ τις τελικές συμβάσεις παραχώρησης ώστε να ξεκινήσει να υλοποιείται η τουριστική επένδυση του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου, συνολικού ύψους 100 εκατ.ευρώ, στην περιοχή.

Πρόκειται για την πρώτη άµεση, 100% διεθνή, επένδυση σε δηµόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν στο οικονοµικό αντάλλαγµα για την απόκτηση του δικαιώµατος της επιφάνειας, επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε πιθανή συµµετοχή του ΤΑΙΠΕ∆ στην µελλοντική υπεραξία του ακινήτου µετά από 6 χρόνια, ενώ σε 75 εκατ. ευρώ εκτιµάται το σύνολο της επένδυσης για την δημιουργία Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 180 κλινών, 84 τουριστικών κατοικιών, μαρίνα δυναμικότητας 57 σκαφών κ.α.

Για τις ανάγκες και την αυτονομία της επένδυσης, η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει μονάδα αφαλάτωσης, μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης και συλλογής ομβρίων υδάτων, δίκτυο άρδευσης και πυρόσβεσης, δίκτυο οπτικών ινών και να υλοποιήσει έργα αναβάθμισης και προστασίας της δασικής έκτασης και των μικρών υγροτόπων κ.α.

Η συνολική έκταση του ακινήτου στον Ερημίτη της Κασσιόπης ανέρχεται σε 490.000 τ.µ., εκ των οποίων άνω των 320.000 τ.µ. θα παραµείνουν προσβάσιµα στο ευρύ κοινό. Στην υπόλοιπη έκταση, ο επενδυτής θα έχει το δικαίωµα να αξιοποιήσει περίπου 35.000 τ.µ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη. Η γη παραμένει στην κυριότητα του Ελληνικού ∆ημοσίου και παραχωρείται για 99 χρόνια, καθώς η αξιοποίηση θα πραγµατοποιηθεί µε τον θεσµό της επιφάνειας.

NCH Capital 768x451

Η NCH Capital που ιδρύθηκε το 1993 από τους George Rohr και Moris Tabacinic, εδρεύει στη Νέα Υόρκη και έχει υλοποιήσει δεκάδες επενδύσεις με έμφαση στο real estate. Στα πλάνα του fund είναι η δημιουργία σειράς επενδύσεων στο κομμάτι των τουριστικών αναπτύξεων, πιθανότητα με την επωνυμία «Bay View Collection», μέρος των οποίων θα είναι και το Bay View Corfu, σε συνεργασία με μεγάλο διαχειριστή ξενοδοχειακών μονάδων.

ΠΗΓΗ:http://www.corfupost.gr/