Μάθετε πως μπορείτε να γίνετε μέλος - Εδώ

Α.Ανδρεάδης: +9% τα τουριστικά έσοδα φέτος, υπό ομαλές καταστάσεις

Aισιόδοξες προβλέψεις για τις αφίξεις και τα έσοδα φέτος, υπό την προϋπόθεση ομαλών πολιτικών καταστάσεων στη χώρα, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.Ανδρέας Ανδρεάδης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Όπως είπε, τα τουριστικά έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 9% φτάνοντας τα 14,5 δισ. ευρώ, μετά την πτώση τους κατά 6,4% στα 13,2 δισ. ευρώ το 2016, ενώ οι αφίξεις μπρούν να φτάσουν τα 27 εκατομμύρια απο 25 εκατομμύρια πέρυσι. «Θα μπορούσαμε να δούμε ανάκαμψη στα 14,2-14,5 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε ετήσια άνοδο 9%», δήλωσε ο κ. Ανδρεάδης, συμπληρώνοντας όμως πως «αυτές οι εκτιμήσεις είναι υπό όρους». O πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πολιτική κατάσταση, υπογράμμισε ότι τα ζητήματα αυτά θα μπορούσαν να διαψεύσουν τις εκτιμήσεις και να μη μπορέσει να βοηθήσει ο τουρισμός την επιστροφή της χώρας σε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Αναφερόμενος στην επιστροφή των πιστωτών στην Αθήνα για να ξεκινήσουν πάλι τις διαπραγματεύσεις, είπε: «Ήταν ένα πρώτο βήμα, όμως δεν έχουμε ακόμα συμφωνία. Αυτό είναι ένα σημαντικό ρίσκο, που θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση και τις αφίξεις, αν δεν υπάρξει ευτυχές τέλος»

Ο ίδιος αναμένει πτώση των αφίξεων κρουαζιέρας φέτος -από τα 2,5 εκατ. επισκέπτες πέρυσι- λόγω της πολιτικής αστάθειας στην περιοχή και κυρίως στην Τουρκία, όπου διενεργείται δημοψήφισμα τον Απρίλιο. «Η κατάσταση στην Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή απρόβλεπτη. Μετά τον Απρίλιο η ένταση θα αποκλιμακωθεί εμφανώς», προέβλεψε, προσθέτοντας πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να «διατηρήσει την ψυχραιμία της».

Τα προβλήματα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης πέρυσι δημιούργησαν πρόβλημα στις κρατήσεις για την Ελλάδα, που αποτελεί πύλη εισόδου για τους μετανάστες προς την Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αναγκαστούν να μειώσουν σημαντικά τις τιμές, κάτι που με τη σειρά του μείωσε τα έσοδα παρά την «κορύφωση» των αφίξεων, σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης.

Ο ΣΕΤΕ αναμένει αύξηση κατά 2 εκατ. των αφίξεων φέτος, διότι «η εικόνα της Αιγύπτου και της Τουρκίας δεν έχει ανακάμψει και η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός, ενώ η Ισπανία αυξάνει τις τιμές», ανέφερε.

«Σ’ αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα προσφέρει την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής».

Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν αύξηση της ζήτησης από τη Ρωσία, ενώ ανοδικά κινούνται και οι προ-κρατήσεις από Γερμανία και Βρετανία -τις κύριες τουριστικές αγορές της Ελλάδας- παρά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ, είπε ο κ. Ανδρεάδης, ο οποίος θα παρουσιάσει λεπτομερώς τις προβλέψεις του ΣΕΤΕ την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

ΠΗΓΗ: www.tornosnews.gr