Μάθετε πως μπορείτε να γίνετε μέλος - Εδώ

ΦΠΑ στην Airbnb και στην Booking.com επιβάλλουν…

... οι ρωσικές αρχές

ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους Ρώσους πελάτες επιβάλλουν σε Booking.com και Airbnb οι ρωσικές αρχές.

Booking.com και Airbnb θα φορολογούνται στη Ρωσία και πλέον θα πληρώνουν ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχουν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι τιμές των υπηρεσιών για τους πελάτες δεν θα αυξηθούν, ωστόσο, από την έναρξη ισχύος του λεγόμενου «για τον φόρο επί Google» νόμου, την 01/01/2017, πολλοί ξενοδόχοι εκφράζουν την ανησυχία τους και διερωτώνται σχετικά με το ποιον θα επιβαρύνει ο νέος φόρος για τις κρατήσεις των δωματίων στα ρωσικά ξενοδοχεία.

Η ουσία του νόμου είναι ότι οι ξένες εταιρίες που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο στη Ρωσία, πρέπει τώρα να αναλάβουν ρόλο φορολογικού πράκτορα, υπολογίζοντας και παρακρατώντας τον ΦΠΑ. Γι’ αυτό τον λόγο η Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία έχει δημιουργήσει προσωπικό λογαριασμό, μέσω του οποίου θα πραγματοποιείται η αλληλεπίδραση μεταξύ των εταιριών και των φορολογικών αρχών. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξισώσει τα δικαιώματα των ρωσικών και ξένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Για πρώτη φορά η φορολογική δήλωση πρέπει να παραδοθεί και να πληρωθεί ο ΦΠΑ μέχρι τις 25 Απριλίου.

«Είναι σαφές ότι αυτό το 18% από κάπου πρέπει να προκύψει: ή να προστεθεί στην τιμή της διαμονής, ή να μειωθεί το κέρδος του προμηθευτή και του διαμεσολαβητή. Ο ΦΠΑ μπορεί να διανεμηθεί μεταξύ του ξενοδοχείου, της υπηρεσίας κρατήσεων και του πελάτη, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πρόσθετη επιβάρυνση», επισημαίνει ο Giorgi Mokhov, ιδρυτής της νομικής υπηρεσίας «Persona Grata».

Από την πλευρά του ο Vadim Prasov, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Ξενοδόχων της Ρωσίας, εκφράζει την αισιοδοξία ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. «Είναι απίθανο η φορολογική επιβάρυνση να χρεωθεί στον επισκέπτη, καθώς εάν οι υπηρεσίες της booking καταστούν πιο ακριβές εκείνοι θα επιλέξουν ένα άλλο κανάλι για την κράτησή τους. Έτσι, προφανώς ο νέος φόρος δεν θα επιβαρύνει την τιμή της διαμονής για τους πελάτες. Επίσης, ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται μόνο στην περίπτωση κράτησης Ρώσων πελατών», λέει ο Vadim Prasov.

ΠΗΓΗWWW.MONEY-TOURISM.GR