Έρχονται οι μπουλντόζες για το αεροδρόμιο

Μέσα στο Νοέμβριο οι μπουλντόζες θα βάλουν μπρος τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου της Κέρκυρας σύμφωνα με το master plan της Fraport.

Αυτή η ενημέρωση δόθηκε χθες στην «Κ.Σ.» από το γραφείο επικοινωνίας της εταιρείας.

Ο προϋπολογισμός των εργασιών για το “Ι. Καποδίστριας” αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκ €., ενώ, όπως έχει ανακοινώσει η Fraport το ύψος του επενδυτικού της προγράμματος και για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα αγγίξει τα 400 εκ. €. Ποσόν το οποίο όπως δείχνουν τα φετινά οικονομικά στοιχεία από γρήγορα θα αποσβεστούν από τα κέρδη, που αποφέρουν τα συγκεκριμένα αεροδρόμια. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε χθες συνολικά τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα απέφεραν κέρδη ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/8 περίπου των συνολικών εσόδων (EBITDA) της επιχείρησης, ύψους 808 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ελλάδα φέρνει κέρδη στη Fraport

Όπως αναφέρει το Reuters, με περίπου 180 εκατομμύρια, η Fraport Greece συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του τζίρου της εταιρίας. Και αυτό αφορά μόνον το διάστημα μεταξύ Απριλίου -οπότε και παραχωρήθηκαν τα αεροδρόμια- και Σεπτεμβρίου.

Συνολικά τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα απέφεραν κέρδη ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/8 περίπου των συνολικών εσόδων (EBITDA) της επιχείρησης, ύψους 808 εκατομμυρίων ευρώ.

Ικανοποιημένη η διοίκηση. Άκρως ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Fraport Στέφαν Σούλτε, τονίζοντας ότι η κερδοφορία των αεροδρομίων που διαχειρίζεται η εταιρία στο εξωτερικό συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στο συνολικό αποτέλεσμα.

Ο ίδιος εκτίμησε, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους η εταιρία βρίσκεται εντός του προκαθορισμένου πλαισίου για να πετύχει τους ετήσιους στόχους της. Ο συνολικός τζίρος της Fraport το 2017 αναμένεται να κινηθεί στα 2,9 δισ. ευρώ.

Έργα 400 εκ ευρώ

Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών τα 14 Master Plan για τα έργα που θα γίνουν στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια από την Fraport Greece. Αυτό σημαίνει ότι τα εργοτάξια θα αρχίσουν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο εντός του Νοεμβρίου, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης και τα έργα των 340 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την Intrakat θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Φθινόπωρο του 2021. Να θυμίσουμε ότι σε παραχώρηση είναι τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ακτίου, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Χανίων, Ρόδου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σάμου, Λέσβου, Κω και Σκιάθου. Από τον προϋπολογισμό των έργων, τα 95 εκ € προορίζονται για το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και πάνω από 30 € για το αεροδρόμιο “Ι. Καποδίστριας” της Κέρκυρας. Η συμβατική υποχρέωση της Fraport Greece προβλέπει ότι τα έργα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων ετών αλλά αυτό αναμένεται να συμβεί νωρίτερα. Δεν υπάρχει επομένως καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων η στον προγραμματισμό της Fraport Greece. Τα έργα όμως μπορούν μόνο να ξεκινήσουν αφού πρώτα εγκριθούν από το Υπουργείο και τα 14 Master Plans που έχει ήδη καταθέσει η Fraport Greece». Όπως προαναφέρθηκε ήδη εγκρίθηκε το master plan για το Άκτιο και τη Ρόδο και ακολουθούν οι εγκρίσεις και για τα άλλα αεροδρόμια.

Το master plan της Κέρκυρας

Σύμφωνα με τα σχέδια που είχε παρουσιάσει η εταιρεία στο Επιμελητήριο θα κατασκευαστεί ένας νέος τερματικός σταθμός του αεροδρομίου, αυξάνοντας το συνολικό μέγεθος του αεροδρομίου κατά 24%. Παράλληλα θα ανακαινιστεί ο υπάρχων τερματικός σταθμός, o οποίος και θα επεκταθεί κατά 10.294 τ.μ. Επίσης θα πραγματοποιηθούν σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, οι οποίες περιλαμβάνουν αύξηση 27% των σημείων ελέγχου εισιτηρίων (check-in) (από 22 θα ανέλθουν σε 28), 50% αύξηση των ζωνών ασφαλείας από 6 σε 9 και 33% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 9 σε 12). Ακόμη η εταιρεία προτίθεται άμεσα να εγκαταστήσει νέο σύστημα για τον έλεγχο των αποσκευών (HBS inline screening), να ανακαινίσει και να αναβαθμίσει τον πυροσβεστικό σταθμό και τέλος να ανακαινίσει τον ασφαλτοτάπητα στους χώρους προσγείωσης, απογείωσης και στάθμευσης αεροσκαφών.

ΦΩΤΟ - Η μακέτα επέκτασης του νέου τερματικού σταθμού στο σημείο που σήμερα είναι οι αφιξοαναχωρήσεις εξωτερικού (δίπλα στο πάρκιν).

ΠΗΓΗ: http://www.kerkyrasimera.gr

Υποχρεωτική από 4 Οκτωβρίου η …

09 Οκτωβρίου, 2018

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ υπ. αριθ. 4419 Β’/4-10-2018, η απόφαση της υπουργού Εργασίας κας. Έφη...