Μάθετε πως μπορείτε να γίνετε μέλος - Εδώ

Οι στρατηγικοί στόχοι της Νέας Δημοκρατίας για τον τουρισμό

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Η Κέρκυρα είναι ένας από τους εθνικούς πυλώνες του τουρισμού μας» υπογράμμισε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. και Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Βουλευτής Δωδεκανήσου μίλησε επίσης σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΟ.Δ.Ε Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με την ΔΗΜ.ΤΟ Μέσης Κέρκυρας στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητήριου με θέμα "Τουρισμός & Κέρκυρα - Θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον τουρισμό".

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κέρκυρα την οποία χαρακτήρισε ως έναν από τους «εθνικούς πυλώνες του τουρισμού» και επισήμανε ότι η Κέρκυρα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε home port για την κρουαζιέρα με συνδυασμένες κινήσεις και τον ανάλογο σχεδιασμό.

Πτώση στην κρουαζιέρα

Παράλληλα, επισήμανε την πτωτική τάση στην κρουαζιέρα, όχι μόνο στην Κέρκυρα, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, που θα κινηθεί στο 14%, κάτι που σημαίνει 700.000 λιγότεροι επισκέπτες σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις.
Ειδικά για την Κέρκυρα επικαλέστηκε τα στοιχεία του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, που αναφέρουν ότι το 2017 θα καταπλεύσουν 408 κρουαζιερόπλοια στην Κέρκυρα έναντι 481 το 2016.

Οι στόχοι της Νέας Δημοκρατίας

Ο κ. Κόνσολας προδιέγραψε τους 6 στρατηγικούς στόχους της Νέας Δημοκρατίας για τον τουρισμό, ως εξής:

1ον: Αποκλιμάκωση και μείωση των φόρων.

Η πρώτη φάση αποκλιμάκωσης αφορά στην κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης άμεσα, στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20% εντός μιας διετίας και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
Πρέπει, όμως, όπως είπε, να υπάρχει και μια δεύτερη φάση αποκλιμάκωσης στο ΦΠΑ που αφορά στο τουριστικό προϊόν αφού με συντελεστές 13% στη διαμονή και 24% στην εστίαση, δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.

2ον: Αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.

Η αύξηση των εσόδων για να έχει γραμμικό, αλλά, κυρίως, βιώσιμο χαρακτήρα σε βάθος χρόνου, μπορεί να προέλθει μόνο από την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος και από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στη λογική των σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων και με το άνοιγμα στην αναδυόμενη αγορά της Ασίας αλλά και σε νέες αγορές.

3ον: Προσέλκυση και ενίσχυση επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Ο στόχος είναι οι επενδύσεις το 2024 να αγγίζουν το 20% του ΑΕΠ, ουσιαστικά να επενδυθούν 20 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα του τουρισμού.
Όλα αυτά προϋποθέτουν ένα νέο χωροταξικό που θα συνδέεται με την ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού τουρισμού και την έννοια της αειφορίας.
Δομικά στοιχεία του νέου χωροταξικού είναι:

- Η αύξηση της αρτιότητας στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες περιοχές.

- Η δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων.

- Αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και την έννοια της διαμόρφωσης ενός σωστά οργανωμένου χώρου.

- Η θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών και νέων μορφών τουρισμού.

4ον: Η διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, στην κατεύθυνση της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας.

Με τη μετεξέλιξη του all inclusive σε ένα νέο και ελκυστικό προϊόν με ελληνική ταυτότητα. Με clusters συνεργασιών ανάμεσα σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, ακόμα και με μια βεντάλια υπηρεσιών όπως οι επισκέψεις σε μουσεία ή η διασύνδεσή του και με τον πολιτισμό.
Η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο τουριστικό μας προϊόν, μπορεί να έρθει μέσα από την ανάπτυξη μορφών τουρισμού για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στρατηγικός σχεδιασμός και πρόταξη, όπως ο αστικός τουρισμό, ο τουρισμός υγείας και ο συνεδριακός τουρισμός.

konsolas 21497076979

 

5ον: Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας με στρατηγικό στόχο τη μετατροπή της Ελλάδας σε Hub της Ανατολικής Μεσογείου.

Στόχος 5.000 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων (με ένα μεγάλο μέρος να αποτελείται από κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς), 500.000 επιβάτες μέσω Homeporting, 6.500.000 επιβάτες Transit και 800 εκ. ευρώ έσοδα.
Με την ανάπτυξη νέων υποδομών στα λιμάνια από τις εταιρείες κρουαζιέρας με σύμβαση παραχώρησης από το ελληνικό δημόσιο. Με την άρση των φορολογικών αντικινήτρων για την κρουαζιέρα, την ενίσχυση του προσωπικού και των ηλεκτρονικών υποδομών των προξενείων μας στις χώρες εκτός Σένγκεν για την παροχή βίζας και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων σε νησιά που αποτελούν προορισμούς κρουαζιέρας.

6ον: Ένα νέο μοντέλο προβολής και προώθησης του τουρισμού μας.

Στο νέο μοντέλο προβολής και προώθησης του Ελληνικού τουρισμού θα υπάρχει τριμερής συμμετοχή (κράτος, αυτοδιοίκηση και ιδιωτική πρωτοβουλία).
Το μοντέλο αυτό μπορεί να αξιοποιήσει την εμπειρία του ΕΟΤ αλλά και να αποκτήσει πολλαπλασιαστική ισχύ με τη δημιουργία Κεντρικού Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού με τη συμμετοχή Κράτους, ΣΕΤΕ και ιδιωτών που θα αναλάβει την προβολή και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος και με τη σύσταση Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

ΠΗΓΗ: http://www.enimerosi.com